1. Hovedårsagen til værditab er Afgift på biler, hvornår betaler det sig at sælge en gammel bil?
Har du forelsket dig i en ny bil hos forhandleren, spørger du nok dig selv, om det kan betale sig at skifte din gamle bil ud for en ny. I nogle tilfælde kan du simpelthen ikke komme udenom at skifte bil. Har dine behov ændret sig markant, kan det være, at du ikke har et valg. Får du for eksempel børn og mangler plads i bilen, kan det være nødvendigt at udskifte bilen med det samme. Du kan også have fået et nyt arbejde, hvor du enten har længere eller kortere på arbejde.
Har du derimod ikke akut behov for en ny bil, kan du vente til det perfekte tidspunkt med at sælge. Der er flere faktorer der afgør, om det giver god økonomisk mening at skifte bil, og de bør alle overvejes, inden du træffer en beslutning.
Afgift på biler udgør en stor del af prisen på en ny bil. Det er desværre en af grundene til, at din bil taber så meget i værdi, specielt i dens første år.
Din bils værditab afhænger først og fremmest af bilens alder, men også kilometertal. Det er derfor det, at en stor del af regnestykket bygger på, når du skal beregne, hvor meget du kan få for din bil.
Afgift på biler forøger værditabet
Biler i Danmark taber meget i værdi, på grund af den høje registreringsafgift der betales på nye biler. En ny bil taber mest i værdi i det første år, omkring 20 % for de fleste modeller. I gennemsnittet har en bil tabt cirka 50 % a værdien efter 3 - 4 år. Det er en god ide at sælge din bil inden for 4 år, hvis du vil undgår højere udgifter til reparationer. Vælger du at beholde din bil længere end 4 år, er en god tommelfingerregel at vente med at sælge den, indtil den er 6 - 7 år gammel. Du skal også være opmærksom på at ikke mærker af brugte biler købes hos forhandler eller online platforme.
På det tidspunkt er det årlige værditab faldet til et niveau, hvor du ikke mister så meget ved at sælge bilen. På den anden side skal du ikke vente for længe med at sælge din bil. Hvis bilen bliver for gammel eller får for mange kilometer på tælleren, kan det være svært at finde en køber og ikke mindst at få et fornuftigt beløb for den.
Hvor meget din bil taber i værdi afhænger af, hvilken slags bil du har. Nogle biler bevarer værdien bedre end andre. Det er især de populære familiebiler, såsom Skoda Octavia og VW Passat der holder bedst på prisen.
Husk at det altid er bedst at sælge din bil inden d. 1. januar, når den officielt bliver et år ældre. Herefter skal du finde et sted hvor brugte biler købes og det er ikke altid let.
Når du skal sælge din brugte bil, er der hjælp at hente online. Der findes flere platforme der gør bilsalget let for dig eller endda køber din bil fra dig direkte. vikøberallebiler.dk køber din brugte bil på ca. 30 minutter.
2. En gammel bil har større udgifter end en ny
Efter afskrivningen er det vigtigste, du skal kigge på, hvad din gamle bil egentlig koster dig i drift, og hvor meget du kan spare ved at skifte den ud for en ny. Afgift på biler er en stor udgift, og en af de udgifter der har størst betydning for ældre biler er værkstedsregninger. Jo ældre din bil er, jo mere koster det at vedligeholde den, så det skal du huske på, når du overvejer en ny bil.
Andre udgifter som du skal tage hensyn til er forsikring, grøn ejerafgift og brændstof. Forsikringen stiger i takt med bilens alder, så du kan spare en del i månedlige udgifter, når du skifter en din gamle bil ud med en ny. Har du en gammel bil, som du vurderer at være mindre end 50.000 kr. værd, kan det være fristende at droppe kaskoforsikringen, for at spare lidt på udgifterne. FDM anbefaler dog altid at være kaskoforsikret, selv hvis du ikke mener, at det kan betale sig. Er du ude for en ulykke, eller bliver din bil udsat for hærværk, og har du ikke en kaskoforsikring, står du alene.
Udover forsikringen, skal du også tænke på din bils grønne ejerafgift, og dens brændstofforbrug. En gammel bil kører som regel ikke så mange kilometer per liter benzin som en nyere model, hvilket indebærer, at du betaler en højere grøn ejerafgift. Derudover bruger du selvfølgelig også flere penge på benzin, hvis din bil ikke kører så langt på literen.
Hvornår skal jeg sælge?
Desværre er der ingen magisk formel for at beregne, hvornår din bil bliver for dyr i drift. Hvis du allerede ved, hvilken bil du godt kunne tænke dig at skifte den gamle ud med, kan du sammenligne afskrivningen på den nye bil med de årlige udgifter på din gamle. Du skal beregne afgiften på bilerne, altså hvor meget du bruger på forsikring, ejerafgift og benzin til din gamle bil, og hvor meget du forventer at bruge på den nye bil. Husk at medregne selveste købsprisen på den nye bil, plus evt. billån.
3. Vi køber din brugte bil , når du har fundet din nye bil
Brugte biler købes af vikøberallebiler.dk, så når du har fundet ud af, hvilken bil du gerne vil have, så kontakt os og få lavet en vurdering af din gamle bil. Du booker en aftale i en af vores afdelinger, så vurderer vi din bil på ca. 30 minutter. Er du tilfreds med dit tilbud, så kan du vælge at sælge bilen til os, og vi klarer alt papirarbejdet. Uanset om du vælger at sælge din bil eller ikke at sælge den til os, er vores service altid gratis.